Sådan sover du godt og forbliver sund

For at holde dig sund skal du passe på dig selv og sørge for at sove godt. Mangel på søvn kan forårsage en række problemer, herunder træthed, dårlige præstationer og endda en større risiko for kroniske sundhedsproblemer. Heldigvis er der en række ting, du kan gøre for at hjælpe dig med at få en bedre nattesøvn, og du bør prøve dem af for at se, om de virker for dig.

Undgå stoffer med koffein og alkohol

Hvis du ønsker at forbedre din søvnkvalitet, bør du måske overveje at undgå stoffer med koffein og alkohol. Disse stoffer er ikke kun dårlige for din krop, men de er også skadelige for dit mentale og følelsesmæssige helbred.

Den gode nyhed er, at disse to ting ikke behøver at udelukke hinanden. Med en smule forudseenhed kan du nyde fordelene ved begge drikkevarer uden ulemperne. Du skal også vide, at det kan være et stort nej at indtage for meget alkohol, hvis du er gravid eller ammer.

Etablering af en konsekvent søvn-vågn-cyklus

Det er afgørende for en god nattesøvn at have en konsekvent søvn-vågn-cyklus. Dette skyldes, at det hjælper din krop med at tilpasse de forskellige systemer, der får den til at fungere.

At få otte til ni timers søvn om natten er en god start. Men hvis du opdager, at du vågner på mærkelige tidspunkter, er det måske på tide at se nærmere på din søvn-vågn-rutine. Der er flere faktorer, der kan påvirke din søvn-vågn-cyklus, herunder alder, skifteholdsarbejde og miljømæssige faktorer.

At bruge et vækkeur med et fast tidspunkt er et vigtigt første skridt i retning af at få en mere reguleret søvn-vågncyklus. Det vil også hjælpe dig med at føle dig mere udhvilet om morgenen.

Dybe åndedrætsøvelser

Hvis du har problemer med at falde i søvn, kan du prøve nogle dybe åndedrætsøvelser. Denne enkle teknik hjælper med at berolige dit sind og får dig til at falde hurtigere i søvn.

Du kan starte disse øvelser ved at sidde eller ligge ned. Sørg blot for at finde en god og behagelig stilling. Når du har det behageligt, kan du begynde at tælle dine vejrtrækninger. Fortsæt, indtil du er faldet i søvn.

Når du er klar til at falde i søvn, lukker du øjnene. Lad derefter dine skuldre falde væk fra din nakke. Hold vejret i seks sekunder, og slip det derefter.

At komme i seng på samme tid hver aften

At gå i seng på samme tid hver aften er en vigtig del af at få en god nats søvn. Det hjælper dig ikke kun med at undgå søvnløshed, men det hjælper også dit kropsur med at vide, hvornår det er tid til at falde til ro.

Hvis du er en natteugle, kan du have svært ved at gå tidligt i seng. Men hvis du kan stå op om morgenen på samme tid hver dag, vil du kunne maksimere din søvn og høste de sundhedsmæssige fordele, der er forbundet med en god nats søvn.

Undgå døsighed efter aftensmaden

Den bedste måde at undgå døsighed efter middagen er at få tilstrækkelig søvn. Selv om du måske ikke ønsker at være sent oppe, ønsker du heller ikke at slæbe dig selv i seng om morgenen. Du kan få mest muligt ud af din søvn ved at sørge for, at du får nok protein til at give din krop brændstof. Hvis du ikke kan spise et helt måltid, kan du vælge en proteinrig snack, som kan hjælpe dig, indtil du kan få nok.

En af de bedste måder at gøre dette på er at føre en maddagbog. Det vil vise dig, hvor mange kalorier du spiser, og hvilke fødevarer der forårsager din døsighed. Hvis du kigger grundigt på din kost, kan du også se, hvilke næringsstoffer du mangler, hvis der er nogen. Hvis du f.eks. er tilbøjelig til at få migræne, kan du overveje at skære ned på fødevarer med et højt indhold af mættede fedtstoffer.

En lur forbedrer den kognitive behandling

En række undersøgelser har undersøgt virkningerne af en lur på den kognitive ydeevne hos voksne. Selv om der er beviser for, at lure forbedrer den kognitive behandling, er den præcise mekanisme ikke helt forstået.

Tidligere forskning har antydet, at lure kan øge hukommelsen og opmærksomheden. Disse virkninger er blevet rapporteret for mange forskellige typer opgaver og kan anvendes på en bred vifte af kognitive evner.

Fordelene ved en lur er blevet tilskrevet det faktum, at den øger aktiveringen af hippocampus, en nøglekomponent for hukommelsen. Der er også blevet konstateret, at en lur kan være med til at forbedre børns hukommelse, men der er behov for mere forskning.

Utilstrækkelig hvile fører til dårlig dømmekraft, manglende selvkontrol og nedsat kreativitet

En af de vigtigste nøgler til effektivt lederskab er hvile. Uden tilstrækkelig hvile lider ledere ofte af dårlig dømmekraft, manglende selvkontrol og nedsat kreativitet. Som følge heraf inspirerer de ikke andre til at gøre deres bedste arbejde og skaber et mindre engageret miljø. Men hvis en leder prioriterer sin hvile, vil han/hun være i stand til at inspirere sit team, deltage i produktive samtaler og forbedre sin præstation. Desuden vil regelmæssig hvile hjælpe med at udvikle et sundt søvnmønster, hvilket vil bidrage til lederens generelle helbred.

08092016_fotos_konf